28 Aralık 2014 Pazar

#Kış Okuma Şeniği Kitap2: Sensiz Herşey Renksiz Güzin Dino-Abidin Dino Mektuplar

(11. Kategori)

İZ Tv'de Abidin Dino ile ilgili bir belgesel izledikten sonra hemen onun hakkında iki kitap sipariş vermiştim. Biri bu kitap, diğeri de "Gel Zaman, Git Zaman" dı. Birbirlerine olan sevgileri omur boyu devam etmiş, Türkiye'den ayrılmak zorunda kalmış iki aydının; ressam Abidin Dino ve eşi Güzin Dino'nun mektuplaşmaları Sensiz Her şey .

Abidin Dino, Güzin Dino’ya yazdığı bir mektupta, "Can, sensiz her şey renksiz," diyordu. Abidin’in bu aşk seslenişi, bu kitaba adını verdi. Sensiz Her Şey Renksiz, birbirini seven, birbirine âşık iki insanın, Abidin Dino ile Güzin Dino’nun 1952-1973 arasındaki mektuplarından oluşuyor. Her satırı aşkla yazılmış mektuplar. Ama bu mektuplarda Aragon ve Elsa Triolet’den Nâzım Hikmet ve Mehmet Ali Aybar’a, Sabahattin Eyuboğlu ve Azra Erhat’tan Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat’a, Pertev Naili Boratav’dan İlhan Selçuk’a pek çok aydın ve yazar da anılıyor.
Güzin ve Abidin, bir aydın sorumluluğuyla, hem ülkenin dertleriyle, sorunlarıyla ilgilenmiş, hem gittikleri yere o sorunları da birlikte götürmüş, düşünmüş, ellerinden geldiğince çalışmış, üretmiş, yaratmış iki insan.

Hiç yorum yok: